2015
BERETNING FREDERIKSSUND GRUNDEJERFORENING 2015
Ved indledningen til 2014 var vi mange optimister der mente, at nu skulle det være, men selvom der ikke længere er krise i samfundet, er der stadig et stykke vej til vi er oppe i fulde omdrejninger – i hvert fald når man ser verdenen fra Frederikssund.
I København er boligmarkedet oppe i fulde omdrejninger og faktisk så meget, at man igen taler om en boligboble, hvilket vi dog næppe vil opleve lige med det samme, men vi vil forhåbentlig opleve, at noget af al aktiviteten i København rykker ud mod os, selvom begrebet ”Udkantsdanmark” tydeliggøres af den markante forskel, der er i udviklingen i København og nærmeste kommuner i modsætning til resten af landet, måske lige undtaget de større byer som Aalborg og Århus.
Der er til stadighed en fraflytning fra land til by, hvilket eksempelvis ses ved at der ved næste folketingsvalg flyttes et kredsmandat fra Sjællandske Storkreds til hovedstaden.
For nogle uger siden var Danske Bank vært for et morgenmøde i Frederikssund Erhverv, hvor Steen Bocian blandt andet kunne fortælle, at siden boligpriserne toppede i 2007, var værdien af det samlede boligmarked i Frederikssund Kommune faldet så meget, at hver borger lille som gammel, lejer som ejer, havde et teoretisk tab på kr. 250.000, så der er langt igen, men det er trods alt blevet lettere at sælge, især på denne side af broen, hvor priserne nok ikke er steget nævneværdigt, men afslagene er blevet mindre og liggetiden kortere for sælgelige huse.
Vi må nemlig erkende, at en del huse er løbet fra tiden, og da priserne er lave, bør man alvorligt overveje nedrivning.
Finansieringsmæssigt har det jo aldrig været billigere, og umiddelbart ser det ikke ud til, at renten foreløbigt vil stige modsat bidragene, hvor der dog nu er kommet politisk fokus på problemet, således at man må forvente, at realkreditten fremadrettet holder lidt igen.
Der er vedtaget en ny planlov gående ud på, at kommunerne i de større byer fremover skal kunne stille krav om, at op til 25 % af byggegrundene skal reserveres til den almene sektor, hvis grundene skal opnå status som boligområde i lokalplanen. Der er umiddelbart ikke tegn på, at dette fænomen vil komme til Frederikssund, men i København er der ikke uventet overordentlig stor utilfredshed med denne lov, der reelt er ekspropriation ad bagdøren.
Apropos planer var vores i forvejen skrøbelige handelsliv truet af Goldschmidts plan om at bygge et af Danmarks største shoppingcentre centralt i Hillerød, hvor koncernen ejer en 88.000 m2 stor grund. Goldschmidt valgte selv at trække stikket, idet man vel fornemmede, at der var stor kritik fra omegnskommuner og handelslivet i Hillerød, da en sådan mastodont kunne være dødsstødet for
endnu flere butikker rundt omkring. Goldschmidt har nu præsenteret et boligprojekt på ikke mindre end 110.000 etagemeter.
I Frederikssund ser der ud til at blive gode muligheder for nye boliger ikke mindst i Vinge, og vi må virkelig håbe, at det projekt i kombination med motorvej og ny broforbindelse giver et tiltrængt løft i vores kommune, ikke mindst i Hornsherred, hvor der stadig er meget stille på ejendomsområdet, bortset fra udlejning, da der fremdeles er mangel på passende boliger til udlejning i Herredet.
En ny lejelov, hvis man kan kalde det dét, har set dagens lys. Reelt er der tale om nye lapper på det gamle kludetæppe, og man har derfor fra regeringens side også tilkendegivet hensigt om at lejelovene skal sammenskrives.
Ejendomsforeningen Danmark, men også Danmarks lejerforening, i modsætning til LLO, er stærkt kritiske over for den nye lov, der blandt andet indebærer tvunget indflytnings- og udflytningssyn, hvis man vil gøre sig håb om at få normalistandsat sin lejlighed, idet begrebet nyistandsat ved samme lejlighed afskaffes, det vil sige, investerer udlejer ikke i boligen efter hver fraflytning, vil der være en nedslidning af ejendommen. Fristende vil det sikkert være for mange fremover at leje uistandsat – altså i pæn og vel vedligeholdt stand – og så håbe på, at lejeren afleverer det lejede i en nogenlunde stand. Afleveres det lejede med hærværk, vil der stadig være mulighed for at gå efter det stillede depositum, hvis det ikke, som det desværre ofte sker, er brugt op frem til fraflytningen. Begrebet normalistandsættelse er vel hentet fra den almene boligsektor, men det er ikke de samme regler, der skal bruges, det vil sige, der er ikke tale om en nedskrivning af normalistandsættelsen med en % pr. måned, man har boet i lejligheden, således at normalistandsættelsen i det hele påhviler udlejer efter 100 måneder.
Lokalt kan det nævnes, at Frederikssund Kommune har afskaffet gebyret for behandling af byggesager pr. 1. januar 2015, og i bymidten er der kommet nye parkeringsregler, hvor der stilles krav om 0,6 parkeringsplads pr. etagebolig, 1 parkeringsplads pr. øvrig bolig, 2 parkeringspladser pr. 100 m2 butik og 1,5 parkeringsplads pr. 100 m2 erhverv. Bortset fra 2 steder i kommunen er det stadig gratis at parkere her, hvilket princip vi bør værne om.
Sidste år kunne jeg fortælle, at der etableres et nyt ejendomsvurderingssystem i løbet af 2015, og der skulle så komme en ny vurdering på hver enkelt ejendom med mulighed for at påklage omkring 1. marts 2016. Efter alt at dømme kommer der ikke noget i år, da projektet tilsyneladende er en større mundfuld end forventet, så der går nok flere år, før vi igen har noget konkret.
Den 21. januar var Ole, Lotte og jeg inviteret til møde i Holbæk Grundejerforening efter invitation fra Leif Lundberg Petersen, der er vores nye bestyrelsesmedlem i Fællesforeningen.
I Holbæk har man valgt at køre foreningen som ren udlejerforening, således at alle medlemmer har fælles interesseområde. Man holder 2-3 møder om året hos en bank, en kreditforening eller, som det var tilfældet den 21. januar, hos et arkitektfirma på havnen i Holbæk. Mødet bestod i præsentation af arkitektfirmaets gøren og laden, hvilket bestemt ikke var uinteressant, og derefter gennemgik Leif Lundberg Petersen et lejeretligt tema, denne gang om misligholdelse af lejebetalinger og anden pligtig pengeydelse. Leif Lundberg Petersen er en gør-det-selv mand, hvilket jeg dog som udgangspunkt må fraråde andre uden videre at kaste sig ud i, da det kan koste dyrt, men det var interessant at høre på hans erfaringer. I forbindelse med mødet var der serveret mad og drikke, så alt i alt en udbytterig aften.
I bestyrelsen har vi drøftet om det er den vej, vi skal gå, og det er derfor, vi om lidt har et punkt på vores dagsorden om vores mange parcelhusejere, hvor vi ud over at spare medlemmerne for kr. 25,00 i kontingent til PL ikke rigtig gør noget. For den gode ordens skyld bemærker jeg, at en del af kontingentet også går til Fællesforeningen, der har kontakt til PL uden dog pt at have et bestyrelsesmedlem der.
Vi har i grundejerforeningen haft et par bestyrelsesmøder, men med den moderne teknologi med e- mail, bliver mange små spørgsmål ikke samlet til bunke men løst hen ad vejen.
I Fællesforeningen, hvor alle erhvervsmedlemmer er velkomne, da kontingentet til Frederikssund Grundejerforening jo også dækker medlemskab af Fællesforeningen og dermed Ejendomsforeningen Danmark, havde vi den 30. januar det traditionelle formandsmøde på Svogerslev Kro, hvor vi var 4-5 stykker fra Frederikssund, og den 27. februar var mange af os til det årlige orienteringsmøde i Fællesforeningen, hvilket møde igen blev holdt i Køge på det tidligere Hotel Hvide Hus, nu Køge Strandhotel i Comwell koncernen. Hotellet havde fået et tiltrængt løft, og med en deltagerskare på omkring 140 må man sige, at der var stor opbakning omkring dagen, hvor vi hørte om den nye lejelov, problemstillinger ved lejers død og brand i lejligheden, mulighederne fra GI, når der eksempelvis laves vedligeholdelsesplaner, og et indlæg om varmemåling, hvor det blev oplyst, at når der sættes vand- og varmemålere op, falder forbruget med omkring 30 %, hvilket jo er ganske tankevækkende.
I Ejendomsforeningen Danmark har ligeledes flere af os været til landsmøde den 10. april i Industriens Hus og til delegeretmøde på Nationalmuseet den 13. november.
Den 22. august havde vi delegeretmøde i Fællesforeningen i Roskilde, og der blev det besluttet, at delegeretmødet i 2016 (i år bliver det i Holbæk den 11. september) skal holdes på Bornholm. Det var ellers tanken, at Frederikssund skulle have dette arrangement, men det ser ud til, at vi foreløbig skyder det med et år. Jeg håber dog, at vi er klar til at påtage os værtsrollen, når muligheden for et værtskab byder sig.
Vores hjemmeside www.fgrf.dk virker som den skal, men den er stadig meget ”grøn”, så ethvert forslag til forbedringer og indhold er mere end velkomment.
Fra Huslejenævnet har jeg fået følgende oplysninger om nævnets virke:
Pr. 1. april 2014 tiltrådte den nye sekretær for Huslejenævnet og nævnet kunne igen fungere på fuld kraft. Dette varede dog kort, idet den nye sekretær valgte et tilsvarende job, men i den kommune hvor hun boede og således stoppede med udgangen af 2014. Pr. 1. april 2015 er der igen ansat en ny sekretær og Nævnet vil herefter genoptage møderne, idet møderne de sidste 3 måneder måtte aflyses på grund af manglende kvalificeret personale.
Til slut vil jeg gerne takke mine bestyrelseskollegaer for såvel fagligt som socialt inspirerende samarbejde, og endnu engang særligt tak til Karin for igen at lægge hus til vores generalforsamling.
Herudover vil jeg rette en særlig tak til Anny Fosborg, der af helbredsmæssige grunde har valgte at sætte et punktum for mange års trofast bestyrelsesarbejde i vores forening.
Jens Thoregaard